tisdag 17 juli 2012

KBT 120716

Det var KBT dags igen i måndags. Både skönt och småjobbigt. Skönt att vara där och prata och diskutera, men jobbigt när jag vet att jag inte gjort allt som jag borde gjort sen sist. Får så dåligt samvete. Men jag vet inte var tiden tar vägen, vips så är det måndag igen och veckan har gått. Och jag har inte hunnit gjort det jag skulle göra.

Hur som helst, terapin började som vanligt med en sammanfattning sen sist. Sa att veckan varit som alltid, det går upp och ner. Lite sämre med andningen igen. Men i det stora hela är det nog likadant. Har ångest varje dag, mer eller mindre, små attacker och jobbigt med andningen flera gånger under dagen. Lite mer än tidigare. Vet inte om det är pga ökad ångest för något, eller om det har med min nya medicin att göra. Är inte uppe i full dos än, så det kan ju påverka. Dagarna är ganska innehållslösa, jag gör ungefär samma saker. Dålig på att utmana mig själv fortfarande, tar ofta till säkerhetsbeteendet. Men jag gör iallafall några saker, så jag måste ändå försöka se det lilla jag gör. Åkte tex iväg på visfestivalen fast jag inte hade en bra dag, och det visade sig fungera riktigt bra. Blev dålig på slutet av kvällen och fick ta till medicinen, men satt iallafall kvar istället för att gå därifrån. Det hade jag inte gjort för några månader sedan. Jag tog även trapporna upp till terapin utan att få panik, förut tog jag alltid hissen för jag klarade inte av att hantera hjärtklappningen jag fick. Idag kan jag enklare skilja på hjärtklappning av ångest och att det slår fort pga ansträngning. Så det är ju faktiskt positivt.

Jag hade även gjort en ny problem- och mållista, den skiljde sig lite från den förra. Både på bra och dåliga sätt. Ångesten har tagit lite andra former, så jag behöver fokusera på andra saker, men den visade även att jag inte längre vet vad jag har för mål. Det kändes inte lika bra. Vet inte längre om jag vill tillbaka till skolan eller om jag ens vill tillbaka till Örebro. Känner inte riktigt att jag har något att komma tillbaka till. Vilket gör det väldigt svårt att jobba mot målet att åka hem igen. Det blir liksom en ond cirkel av det hela och jag blir fast i mitten.

Temat för denna gången höll vi till hanteringen av när det blir jobbigt att andas och hur jag ska kunna avleda min uppmärksamhet till någonting annat. Jag måste försöka undvika de snabba lösningarna som att gå och lägga mig och vila och liknande. Jag behöver göra något annat som fungerar i längden. Övningen den här veckan blir att i första hand ta en liten promenad runt huset istället för att lägga mig, och ta med mig kameran och ta åtminstone ett foto. Förhoppningsvis kan det avleda från andningen och ångesten. Ska försöka göra lite fler "lappar" som jag kan ta till när det blir jobbigt för att motivera mig och omfokusera. Den stora övningen den här veckan är att flytta hem till brorsan och vara husvakt när dom är på semester. Ska flytta över imorrn. Ingen aning om jag klarar av att vara ensam, speciellt när det blir kväll och extremt speciellt till natten. Försöker tänka att jag vet ju inte hur det går så jag ska inte oroa mig i förväg, men när man har paniksyndrom är man ganska så mycket expert på att skapa en förväntansångest. Dvs, att man skapar en ångest för att få ångest. Men jag hoppas verkligen att det ska funka. Skulle vara så grymt skönt!

Så sammanfattningsvis, min hemläxa denna veckan är:
* Avled andningen, ta en promenad runt huset istället för att lägga mig och vila
* Gör fler anteckningar och iakttagelser om vad som händer när jag blir "dålig"
* Fundera över möjliga avledelser/omfokuseringar jag kan använda mig av
* Kom igång med den dagliga planeringen igen!
* Kom ihåg att även se de små positiva förändringarna, skriv upp dem!

Inga kommentarer: